Хляб с маслини/Bread with olives/Pan con olivas

Обожавам Гърция. Простичко казано – обожавам тази страна. На пук на всички стачки, жеги и разстояния – обожавам Гърция. Харесвам горещия порив на вятъра, разсейван от лекия ветрец. Харесвам мирисът на море – чисто и свежо. Харесвам звуците издавани от чайки и гларуси, сякаш напомнящи, че и те са там, и дори да не ги забелязваме, те също са част от този пейзаж. А този пейзаж… този пейзаж с преливащи ярки синьозелени нюанси, този пейзаж ме кара да се завръщам винаги, когато мога и всеки път да преоткривам прелестите на синята шир по нов начин.

о. Скиатос
Не знам защо, но тази страна ме привлича силно и неудържимо с всеки свой бряг, с всеки свой остров, с всяко свое късче – близко и далечно, с всяко свое камъче, носещо история от древността, с всеки свой мирис и аромат на нещо чисто, свежо, традиционно и съвременно.
Атон
Най-естествено на тази страна и отива една великолепна кухня – много близка до нашата и също толкова различна. Със сигурност всеки турист е опитал сушен октопод, прочутата гръцка салата, която пък за самите гърци съвсем не е гръцка , а селска и разбира се – ледено узо с 2-3 капки вода за цвят. А маслините, а зехтина, а сиренето фета…
Та както казах, обожавам Гърция и винаги прибирайки се, искам да отнеса частица от тази страна у дома. Понякога успявам, понякога не, но успешните опити винаги са вкусни и винаги съпроводени от спомени с аромат на Егейско море.
източник Бон Апети
Необходими продукти:
30 гр. мая
800 гр. бяло брашно
3 чаши хладка вода
1 с.л. сол
4 с.л. зехтин, желателно екстра върджин
4 с.л. прясно мляко
3 с.л. мед
около 20 черни маслини, без костилка
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 1 ½ чаша от хладката вода за около 10 мин. През това време се пресява брашното, добавят се накълцаните на ситно маслини и солта. Всичко се рабърква и се прави кладенче в което се добавят зехтина, млякото, меда, закваската и останалата вода. Замесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си. Премесва се още веднъж и отново се оставя покрито до удвояване на обема. От втасалото тесто се оформят две хлебчета, наподобяващи франзела и се изпичат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 мин.
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

3 мнения по „Хляб с маслини/Bread with olives/Pan con olivas

 1. Е, няма как да не му се иска на човек да посещава Гърция 🙂
  А предложението много ми допада, защото обичам маслини!
  Хубава вечер!

 2. Наскоро се върнах от Гърция с подарък буркан домашно консервирани маслини. Пазя си ги ревниво в очакване и издирване на най-подходящата за тях рецепта 🙂 Много ми хареса както предложението ти, така и поднасянето му с прекрасни снимки и перфектното количество текст.
  Поздрави!

 3. Dani, аз също много обичам маслини и винаги им търся различно приложение.
  Ивейн, сподели моля като отвориш буркана за домашните маслини. Интересно ми е какъв ли е вкусът им 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *