BG Явно вълната с мусове отмина ( за сега), но пък на нейно място се появи портокалова, сочна и ароматна такава. Все пак сега е сезона, а в къщи вече окончателно се настани цитрусов аромат – от сутрин до вечер се носи мирис на портокал – за закуска, за десерт, фреш, сушени портокали за декорация…изобщо много е вървежен този плод…Е, сигурна съм, днешната рецепта за сладко от портокалови кори няма да ви изненада, но аз ще я запиша все пак, тъй като ще бъде ценна съставка   за следващия месец, когато ще започне голямото Коледно печене на сладки изкушения. :o)

Необходими продукти:
за 2-3 малки бурканчета

кората на 3 средно големи био портокала
400 гр. захар
½ чаша вода
½ ч.л. лимомена киселина

Начин на приготвяне:

Почистете портокалите и внимателно отстранете кората, като разрежете на 7-8 ивици и белите. Почистете внимателно вътрешната, бяла част на кората, по възможност трябва да остане само оранжевата.  Нарежете на кубчета или навийте ивиците на охлюв и нанижете на здрав конец /което е много пипкаво/. Сварете корите в чиста вода за 5 минути и изплакнете обилно със студена вода. Тази процедура се повтаря общо 3 пъти. 
Отделно кипнете половинката чаша вода и захарта, като разбърквате до стопяването на кристалите. Веднъж случи ли се това, добавте тройно варените кори и намалете температурата. Сладкото трябва да къкри до получаване на желаната гъстота, като разбърквате за да не загаря. Махнете от котлона и добавете лимонената киселина. Ако сте навивали охлюви, отстранете конеца.  Разбъркайте и разсипете в леко загряти буркани или съхранявайте на хладно.


Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email