Лимонов сладолед ♥ Lemon ice cream

BG  Преди известно време ви разказах за семейната придобивка, наречена машина за сладолед. Вече със сигурност знам, че това е една от най-добрите ми кулинарни инвестиции, особено ценена от децата и заемаща почетно място в кухнята. Изпробвах доста рецепти, дори бих казала прекалено, а също и всякакви извращения по темата – някои сполучливи, някои не чак толкова, но днешното ми предложение е изключително свежо и ароматно и определено е сред фаворитите ми. Така че, подгответе машините, прогнозата и без това е за затопляне 🙂
Лимонов сладоледНеобходими продукти:
200 мл. прясно мляко
3 жълтъка
50 гр захар на кристали
200 мл. сладкарска сметана
фино настърганата кора на половин лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1/2 капсула ванилова есенция
2-3 капки течна, жълта, сладкарска боя /по желание/
2 ч.л. ром
Лимонов сладолед
Начин на приготвяне:
В средна купа разбийте жълтъците. В подходящ съд загрейте млякото, захарта и лимоновата кора. Млякото не трябва да завира, а само да се загрее за да се разтопят кристалите на захарта. На части и разбивайки добавете млечната смес към жълтъците, върнете на котлона и оставете на средна температура. Тази смес отново не трябва да завира, а само да се сгъсти, ето защо разбърквайте постоянно. Когато потопите и извадите лъжица, трябва да се образува лек филм. Веднъж стане ли това, махнете от огъня и охладенте напълно млечната смес. Следва добавянето на есенциите и оцветителя, който никак не е задължителен. Разбивайки и на части добавете сметаната. Вече готовата смес изсипете в машината за сладолед и следвайте инструкциите на производителя.
Установих, че сладоледът става изключително приятен и гладък с добавка от 2 ч.л. ром, прибавени в момента в който сместа започва да замръзва.
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

6 мнения по „Лимонов сладолед ♥ Lemon ice cream

    • Много е вкусен, Еви! Две поредни вечери го приготвям!
      Поздрави и целувки!

  1. Любимата храна на дъщеря ми е сладолед. Може да го яде 24 часа 7 дни в седмицата:) Определено тази рецепта ще ни е сред фаворитите.

    Поздрави

    • Хахх, май това ще излезе любимата храна на всички деца 🙂 И малки, и големи :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *