Задушено глиганско месо със салвия и марсала

Ако си имате уред за бавно готвене в комбинация с другарче, което ви носи дивеч, то считайте живота си за значително улеснен.
Моят случай е точно такъв и тук е мястото да си похваля половинЪт, който всеки уикенд се възползва от вече открития ловен сезон. От известно време, година-две-три, а може би и четири, семейството ни се възползва от благата на дивата природа и уреда, а именно глиганско месо е най-големият фаворит на малката. За нея местото трябва да бъде на конци – нЕкви жилки и сланини, нямат място в чинията и, само 100%-во чисто, червено месо.
Задушено глиганско месо със салвия и марсалаТа тази рецепта, ако може да се нарече рецепта, често присътва на трапезата ни. Приготвям я в Cock Pot, независимо дали е делник или почивен ден, тъй като 20 минути подготовка ми освобождават целия ден или за да се занимавам с нещо мое си, или за да отпраша на работа, а когато се прибера директно поднасям вечерята, тъй като е готова 🙂
И така… необходимо ви е глиганско месо, почистено от жили и ципи, мазнините така или иначе са малко. 🙂
Нарежете на едри късове и овкусете със сол и пипер.
В тиган загрейте малка бучка масло и 2-3 с.л. зехтин, добавете и 3-4 лиса салвия + късовете месо. Обръщайте до получаването на златиста коричка от всички страни. Когато месото е добре запържено, добавете 1/4 чаша марсала и оставете на котлона течността да се изпари и да остане на мазнина.
През това време нарежете голяма глява лук на полумесеци и 3-4 моркова на шайби. Прехвърлете месото и зеленчуците в Crock Pot-a, поръсете на око с още малко марсала.  Рзбъркайте добре, добавете още 3-4 листа салвия и поставете капака. Включете за 6 часа на low и сте готови.
Преди поднасяне пригответе гарнитура по ваш вкус. Аз приготвям или картофено пюре или ориз с шафран, правя нещо като кладенче и поставям месото. За финал заливам със прецеден сос от уреда и поръсвам с див лук. 🙂
Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *